Hoe verhit je een reageerbuis?
Weet je welke reageerbuis je moet gebruiken en heb je de juiste vloeistof voor verhitting, dan leer je hier hoe je het beste een reageerbuis kan verhitten.
Wat heb je nodig voor het verhitten van reageerbuizen?
- Reageerbuis van boriumsilicaat glas; Pyrex,Duran,
- Reageerbuisknijper
- Bunsen- of ander soort brander
- Veiligheidsbril
- Veiligheidshandschoen
Giet een geschikte vloeistof ivoor verhitting zoals water in de reageerbuis. Vul de reageerbuis voor 1/3 de of tot maximaal de helft van de buis. Zo voorkom je het over koken en spatten van de vloeistof tijdens de verhitting.
Weet je niet of de vloeistof snel reageert op verhitting doen dan maar een klein beetje vloeistof in de buis. Ook door kookvertraging kan vloeistof in eens opspatten, dus let op!
Gebruik een reageerbuisknijper van hout of metaal om de reageerbuis vast te houden.
Houdt de reageerbuis schuin in een hoek van 45 graden. Maak een draaiende beweging met de pols. Dit brengt de vloeistof in beweging. Door de draaiende beweging zal de vloeistof geleidelijk verwarmen.
Verhit de reageerbuis in een vlam van een bunsenbrander en wacht op de reactie van de vloeistof in de buis.
Water zal eerst gaan verdampen, waarna het gaat bubbelen bij het kookpunt. Je ziet eerst kleine belletjes ontstaan in het water direct waar je de reageerbuis verhit met de vlam.
Gebruik alleen reageerbuizen van glas welke geschikt zijn voor verhitting. Reageerbuizen van Pyrex glas zijn vaak geschikt voor hoge temperaturen. De normale glazen reageerbuizen kunnen ook verhit worden maar niet te lang of onder hoge temperaturen.
Let op dat de reageerbuizen die je wilt verhitten geschikt zijn voor dit doel. Glazen reageerbuisjes voor enkel gebruik, cultuurbuisjes en centrifuge buisjes zijn vaak niet geschikt voor directe verhitting. Deze kunnen wel indirect worden verhit. In sommige gevallen tot wel 150 graden.
Gebruik altijd handschoenen, een veiligheidsbril en afzuiging als je vloeistof verhit in een reageerbuis.
Succes en doe voorzichtig!